Culinary Review: Fat Cat Cafe

You can get 10% discount OFF for every dish you order until end of March 2017 here

Attention: Due to lost memory on my phone *like.. massive lost ’til Factory Reset and it is still didn’t work* so my documentations are not really much but you can check on my Instagram I put simple video there about this place here in @anilatavisha

Located in front of Mall Metropolis in Tangerang, this place looks really strategic even it is really reachable using public transportation. This is the first good thing because you can easily find this place.

This place has tiny space, for 2 persons, 4 persons or even loyal solo seater *like me*. They have – I’m pretty sure – huge Neko Atsume wallpaper which I love it a lot since I adore kitten and Neko Atsume. For me, Fat Cat is one of the place you can consider to be your workspace, especially for those who feels comfort work outside.

Let’s give it try for the menu here.

They offer toast, garlic bread, chicken wings as appetizer or snack. Rice, noodles and beehun are their main course also with veggies.

IMG_5503

Toast with Cheese

I’ve tried toast with cheese, toast with peanut butter and chocolate and toast only with peanut butter. Overall it  taste good. I like Toast with Cheese but Toast only with Peanut Butter tempted me. It is not written in menu because I like it without chocolate sprinkles. It is recommended as your snack or breakfast (since they open their cafe from 8 a.m)

IMG_5502

Rice with Blackpepper

Rice with blackpepper taste really yummm!! This is my recommended dish. It is blackpepper on top of the rice and they have similar menu like this with few toppings on top of the rice (rice bowl). Rice with sambal matah taste good but rice with egg salted chicken is one my of recommendation beside this dish.

FullSizeRender

Hot Cappuccino

I am very keen on with coffee, no matter what place is it, as long as I see coffee machine and coffee been I will be thrilled to try their coffee. I tried caramel latte (or hazelnut I forgot lol) it taste good, but I am not really into sweet coffee so I stay with Cappuccino. I’ve ever tried affogato here and I sipped its shot but never really taste what kind of coffee it was. But so far it taste good and you can try it with one cup of ice cream that mingle with the espresso. Cappuccino is my fave one until now. It has smooth yet slightly foam and they still put the foam even in iced cappuccino. Few places are not put their foam because they mixed it already or just look like really tiny foam, but these are good – both cold and hot. No sugar added will be better. Trust me.

If you want to explore new places or new space for your work, you can consider to come here.They have several selection from snack, appetizer til main course. Frankly they have good ambience you can  do you work or anything nicely.

(++++++)

+ strategic place, easily to reach through public transportation

+ nice ambience

+ friendly staff and owner

+ affordable price

+ good coffee (Cappuccino makes some addiction and I forget fancy cafe one)

+ yummy rice bowl

+ fast wifi

 

(advice)

* long opening hour, especially weekend (I don’t mind stay there til 12:00 a.m lol

* use baguette bread instead of toast bread for garlic bread

* i expected regular chicken wings and lil bit surprised with this dish

*more various menu and beverages (such as pasta, other variant of tea)

 

IMG_5513

Closed out picture wit my sis lol

Fat Cat

Ruko Modern Arcade, TMA B/18

Jalan Hartono Raya, Perumahan Kota Modern, Modernland

Tangerang, 15117

021- 5578 1574

Opening Hours

Weekdays: 08.00 – 21.00

Weekend: 08.00 – 22.00

All pictures are taken from myself. If I see these pictures without source somewhere that would be without my permission.

Satu Piring Cireng Panas, Kopi Celebes dan si Lelaki Kaos Hitam

Rumah Kopok

Mbak dan mas ini sudah hapal betul kedatangan kita berempat saat weekend. Sumber foto: ohaiarti

 

Sejak awal  tahun 2016, banyak hal ‘pertama kalinya’ yang aku rasakan, aku alami, aku datangi. Pertama kalinya ke pasar modern, pertama kalinya lari pagi setiap Sabtu dan/atau Minggu  bersama – sama, pertama kalinya mikir harus makan apa buat siang atau malam, pertama kalinya bingung mau masak apa ya kalo males ya jajan pastinya –dan emang banyak jajannya-.

Ada satu tempat yang akhirnya menarik rutinitasku untuk selalu mampir ke sini setelah lari dan sarapan. Rumah Kopi namanya. Bukan fancy coffee shop yang ada program upsize  pakai CC atau 50% off with tumbler. Tanpa pendingin, area terbuka, tapi biji kopi pilihannya mantap – mantap (Gayo tetap megang! Bajawa kopinya light dan kalem).

Kalau kesiangan, selalu keduluan sama geng bapak – bapak yang abis berolahraga, paling ideal jam 10 pagi. Saat kecapean lari dan sarapan, duduk memesan kopi mau pakai krim atau kopi Celebes biasa, sembari menunggu yang lain membeli sayur buat kelincinya.

Ada dua lelaki berkaos hitam  disinyalisasi kakak – adik – yang selalu menarik perhatian – sekadar bikin segar mata – , mendatangi Rumah Kopi dengan minuman yang tidak pernah berubah, kopi hitam panas, atau cireng goreng panas yang masuk ke menu baru – baru ini, walau akhirnya sudah tidak ada lagi. Kami juga sedih makanan serenyah itu ngga ada, lain kali kita akan coba win – win solution dengan membawa cireng sendiri dan menggoreng di sana.

Sudah satu tahun ini, kebersamaan yang sederhana begitu menyenangkan di Rumah Kopi tersebut. Menuju ke Rumah Kopi tersebut adalah titik awal kami akan membuka percakapan serius, dari gosip sampai akhirnya  benar – benar hal yang terdengar begitu ‘kayak orang bener aje lu.’

Waktu begitu cepat berdetak saat berada di tempat tersebut, kadang merasa kesal kalau keduluan sama rombongan lain, tapi ngga tau kenapa selalu ada tempat untuk kami berempat mau apapun bentuk bangkunya saat itu.

Ada yang nyaman dengan kopi hitam panas Gayo, yang satu lagi hampir tidak pernah minum di situ karena tidak suka kopi, ada yang memesan kopi Celebes krim tanpa gula sama sekali,ada juga yang sukanya eksplorasi rasa kopi, jadi setiap minggu selalu ganti pesanannya. Kamu tebak aja siapa. Seseru apapun percakapannya, waktu akan habis sebelum azan dzuhur.

Karena, masih banyak agenda yang harus dilakukan selepas pagi berakhir.

Ada yang harus pulang untuk bantu ibunya berjualan, ada juga yang harus berkerja dengan deadlinenya, mulai pikir harus makan apa untuk siang dan malam sampai menjadi baby sitter  bagi para keponakannya.

Tapi kebiasaan ini tidak akan berakhir dalam waktu dekat ini, setidaknya selepas lelah berlari dan bakmi ayam kesukaan kami, akan ada satu orang yang mulai bosan dan berkata, “pindah yuk, waktunya ngomongin isu dunia.”

 

 

 

Anila Tavisha

22 Maret 2017, 14:08 waktu Eropa,  tapi orangnya di Indonesia

Never Stop Learning in Videography using Smartphone Workshop in Allium Hotel Tangerang

WhatsApp Image 2017-03-12 at 4.43.24 AM (2)

I remember it was 1,5 years ago I met Teguh Sudarisman in Travel Blogging Workshop and he mentioned about his plan to teach Videography using Smartphone.

Now, here I am, 1,5 years later attending his workshop about Videography using Smartphone. What a commitment!

Okay, now let’s talk about the workshop. It is located in Allium Hotel in Tangerang. It is nearby my house so that’s why I decided to register due to its location and also huge curiousity about Videography.

Don’t underestimate you own gadget. I do underestimate my capability of my smartphone and I know it is totally wrong. I shouldn’t do that. I just did not know how to optimize my feature on my smartphone to create nice and memorable videography.

New friends! This is the most interesting part beside gain new knowledge and skill, new friend. Few of them I’ve met before in previous workshop, but light chit chat with other bloggers are never go wrong (and I hardly forgot when I starved and a blogger gave us a snack, yeay!)

The Workshop. It started with theory and basic knowledge about what is videography, why do you need to start learning make great video in compared with statistical data. I found  no mistake at all in this statement when we realized there are so many vloggers out there and people tends to upload video on Instagram ,whether it is Instagram Story, boomerang or just directly post it.

WhatsApp Image 2017-03-12 at 4.43.24 AM

I was more focus with this subject rather than my subject in college

But the challenge is: how can you make nice video and optimize your gadget to get superb result of your video?

Power Director. Few days Prior workshop, Teguh Sudarisman asked us to do these things: using Android O/S or please borrow first to someone you know, install Power Director and watch the instructions there how to use it. The earlier you watch instructions, you know slightly about what is this apps about. It can help you to  not really awkward and confuse to use it.

Image result for power director apps

Credit by: Google Play

Theory has given by Teguh Sudarisman and we are in the most exciting part: PRACTICE yeayness!! (I won’t forget to let you know Allium Hotel has yummy sambosa and muffin for coffee break. Thanks!)

Helpful staff from Allium Hotel accompanied us to start our technical part. Separated with 2 teams, we started to sightseeing surrounds hotel and we have few minutes to record our video for frames prior merged it into 1 video. First place we’ve visited was the room. It was spacious room with nice view and even work area and lovely bathroom. We gave chance to other bloggers to record and we did that one by one so all of blogger got their nice shot.

Next area was a lobby. It was really nice area with unique dome like beehive and wait for it.. it was reflected to the floor so it looked even nicer. Trust me, lobby area at night even lovely and I captured it. I asked concierge staff to greet us and I recorded, my apology Mbak if I took your time 😀 but it was pleasure to record her.

WhatsApp Image 2017-03-12 at 4.43.25 AM (2)

Reflected dome beehive looks – alike was really stunning

Swimming pool was really fun area; it was located in the corner nearby park area. But trust me, this area still provides your personal space so they have wall with vertical plant on it. I’ve hit the best picture here because direct sunlight helped a lot to maximize lighting.

WhatsApp Image 2017-03-12 at 4.43.25 AM (3)

I’ve got perfect shot and proper lighting here in Swimming Pool Area lol

Lyon Cafe. OMG I am so in love with this cafe!! I was so in love till when workshop finished I decided to stay here with Teguh Sudarisman and enjoying our time at night. I shot lots of video here because I fell in love with Lyon Cafe. This part took majority part of my video, lol!

 

This slideshow requires JavaScript.

Thin Pizza in Lyon Cafe taste superbbbb!!

It is wrapped and after lunch Teguh Sudarisman started to tutor us how to use Power Director apps to make perfect video. It was really fun even I shut my mouth and talkless because I was too focus to change effects, search nice music in my playlist and cut unwanted frame. I could feel excitement from other bloggers during this session.

After all, bloggers obligated to post it through social media and we watched our result together and appreciate a lot with positive vibes from participants. The best 4 videos was chosen and won lunch voucher in Lyon Cafe omg I want it so much!

I’ve had pleasant impression and it will be last longer after this workshop ended.  I can’t expect of my own  gadget’s feature. Supported by few additional accessories (e.g tripod, microphone jack or even stabilizer) will make your video waaaay to perfect!

1 hour is definitely not enough to do, but after all what we need further is learning by ourselves if this is your passion. Teguh Sudarisman, TravelXpose Magazine and Allium Hotel never forced you to be a great videographer after this workshop. But if you are really into this interest, you have lots of time to learn a lot from tutorial videos, lots of event to be recorded and make it to your personal project as your learning material.

WhatsApp Image 2017-03-12 at 4.43.25 AM

Believe me, lobby area can be more photogenic at night

Thank you so much for the chance you gave to me joining this amazing workshop dear Allium Hotel Tangerang, TravelXpose Magazine and also Teguh Sudarisman.

 

You may check my video using Power Director on my Instagram here

 

 

Anila Tavisha

 

 

 

 

aAll pictures *except those written below the picture* are my personal documentation

Bisik Harapan Dua BAZ di Spånga Kyrka

midsummer-sweden

Source: Shutterstock

 

Bintang Alzbeta Zdenka saat itu masih berusia 7 tahun. Gadis kecil yang tinggal bahagia di pinggiran Vltava River di kota Chesky Krumlov yang cantik di Prague. Tidak ada gadis yang lebih bersyukur dari dirinya, menjadi bagian dari sungai terpanjang di negara kelahirannya, Praha. Bintang pernah menorehkan mimpinya di satu pohon depan rumahnya, mengarungi 443 km sungai Vltava dari kampung halamannya menyusuri České Budějovice sampai Mělník. Namun selain itu, mengunjungi negara asal ayahnya adalah mimpinya saat ia sudah besar nanti, Bintang belum pernah sekalipun mengunjungi Indonesia, ayahnya terakhir menyambangi Indonesia tahun 1991. Jadi, ada 3 impian yang ingin Bintang kejar: susur sungai Vltava, mengunjungi Indonesia dan bertemu dengan orang Indonesia di negaranya.

***

Spånga Kyrka pada 19 Juni 1999 di event Midsummer Eve, Swedia

Betapa beruntungnya Bintang hari itu , kedua orangtuanya mendapatkan cuti panjang yang bersamaan dengan libur spring break sekolahnya selama 3 minggu. Seakan membaca pikiran Bintang, kedua orangtuanya memutuskan untuk pergi ke negara Skandinavia, Swedia tujuan utamanya. Midsummer akan berlangsung pada tanggal 21 Juni, namun perayaan paling meriah adalah saat Midsummer Eve. Di sinilah Bintang sekarang, daerah Spånga Kyrka yang meriah. Gadis – gadis mempersiapkan bunga tujuh jenis dan disimpan di bawah bantal, memimpikan lelaki impiannya akan datang segera. Bintang masih terlalu kecil untuk melakukan itu, Bintang memilih untuk ikut berkumpul bersama  orang dewasa menyusun bunga – bunga di dalam kolam dan berdansa dengan saudara, turis, siapapun.

‘Nikmatilah hari ini Bintang, kamu akan mendapatkan pangeran kecilmu di sini tanpa mengumpulkan tujuh jenis bunga,’ bisik sang Ibu lembut. Bintang tersenyum lebih lebar lagi, matanya memejam beberapa saat, memohon dan merasa senang, Bintang tidak pernah merasa bersyukur seperti ini. Ini seperti hari untuk Bintang.

Di antara luasnya taman dan salib besar yang sudah dihiasi bunga – bunga, mata Bintang menatap seorang anak laki – laki yang tidak begitu jauh di depannya. Bintang mengenali dari mana laki – laki itu berasal, Asia. Rambutnya hitam keriting dan tidak terlalu tinggi – tipikal Asia, tapi Bintang bisa melihat warna matanya hijau cerah dan wajahnya terlihat bosan. Bintang terkikik pelan.

‘Kenapa kamu tertawa, Bintang?’ Ayahnya mengenggam bir dengan gelas sangat besar di tangan kanannya, tangan kirinya membelai lembut rambut panjang Bintang.

‘Papa, lihat anak laki – laki itu? Wajahnya terlihat bosan sekali.’

‘Yah… karena, pertama, dia belum cukup umur untuk menikmati midsummer dengan  bir, lalu yang kedua, karena terlalu banyak bunga di acara ini.’

Je m’ennuie!!” Suara anak lelaki tadi terdengar sampai ke tempat Bintang dan ayahnya duduk, tapi Bintang tidak paham artinya tapi dari nadanya sepertinya anak lelaki itu bosan sampai harus berteriak seperti itu.

Lalu Bintang dan Ayahnya tertawa, tapi mata Bintang melempar arah ke tempat anak laki – laki itu berdiri, dan sudah menghilang. Padahal Bintang ingin menghampiri dan mengajak ngobrol, atau mengajak main – apapun, asal bisa membuat anak itu senang.

Tanpa tujuh jenis bunga di genggaman tangannya, Bintang memohon lagi, agar nanti dipertemukan oleh anak tersebut.

***

Beuvais Astra Zein berusia 9 tahun saat itu. Harinya tidak pernah membosankan seperti hari ini. Baru tiga hari menginap di Kiruna yang berada utara Swedia, Astra rindu pantai Mediterania di rumahnya, Bordeaux, Prancis.

Astra benci melihat terlalu banyak bunga – bunga bertebaran di Spånga Kyrka siang itu, tempat ini menjadi terlalu wangi, keluhnya. Orangtuanya begitu antusias mengikuti event ini, karena Midsummer hanya dirayakan di negara Skandinavia. Tidak ada cerita yang lebih panjang tentang Astra karena dia benar – benar merasa bosan dan ingin segera pulang ke Bordeaux, mengikuti pamannya ke pabrik produksi wine milik pribadi, atau berenang di La Plague Le Porge di pusat kota Bordeaux.

‘Ma, kenapa kita nggak ke Indonesia aja?’ tanya Astra.

‘Tiket dan hotel pada bulan ini cukup mahal Sayang, kita akan ke sana saat Natal nanti, di sana sering hujan tapi tidak sedingin di sini. Sabar ya, Sayang’

‘Aku belum pernah ke Indonesia..’

You will, Son. Kamu harus lihat tempat lahir Mama di sana. Benar – benar indah,” Ibunya mengelus rambut Astra lembut.

Kalimat lembut dari Ibunya belum bisa meredakan rasa bosannya, namun satu hal yang membuat rasa bosannya teralihkan adalah saat di seberang tempat Astra berdiri, ada anak perempuan yang sepertinya sepantar dengan Astra, tertawa ceria dengan ayahnya. Rambutnya hitam lurus sebahu, dan warna matanya sepertinya biru terang, seperti orang Indonesia, pikir Astra.

Aku baru tahu kalau malaikat ternyata ada miniaturnya, pikir Astra – asik memperhatikan anak perempuan tersebut dari jauh.

‘Ah, dia ternyata,’ Ibunya membuyarkan fokus Astra, yang sedang tersenyum dengan seringai jahil ke anak lelakinya. Astra malu bukan kepalang, wajahnya bersemu merah seperti tomat dan jadi kesal.

Je m’ennuie!!’ Teriak Astra, lari meninggalkan Ibunya. Dalam hati Astra sempat memohon agar dipertemukan lagi dengan malaikat ukuran mini tersebut.

***

Jakarta, 1 Agustus 2015

‘Okay, saya menyerah!!’ Bintang merajuk ke dua sahabatnya, kedua tangannya disilangkan ke dada, tanda tidak ingin mencobanya lagi walau disogok dengan apapun.

‘Ayolah, Baz. Kamu punya nama Indonesia tetapi mengucapkan dua kata saja kamu kepayahan,’ goda Ajeng dengan bahasa Inggris, karena Ajeng tidak bisa berbahasa Praha atau Slavic. Baz adalah nama panggilan Bintang sejak sekolah, hanya keluarganya yang memanggil namanya Bintang.

Ini sudah pertemuan Bintang yang kelima selama liburan musim panas kuliahnya, impian untuk mengunjungi negara kelahiran Ayahnya terkabulkan di umurnya sekarang dan memutuskan untuk berlibur di Indonesia selama 2 bulan. Menginap di apartemen Ajeng dan kadang – kadang di rumah Anita adalah pilihannya, selama itu juga Bintang mendapatkan les gratis privat bahasa Indonesia namun tetap saja gagal mempelajari sesingkat itu.

Let’s have some coffee first and continue,’ Bintang pergi dan menuju barista, mencoba mempraktikan bahasa Indonesianya.

‘Saya..pezen..dua…double espresso.. den.. es tea.zatu..’

Niatnya mempraktikan bahasa Indonesia terhalang oleh satu lelaki yang sepertinya juga mempunyai niat yang sama dengan Bintang. Rambutnya keriting acak – acakan, membuat Bintang berpikir untuk menyisir rambutnya sampai akhirnya lelaki tersebut menoleh ke arah Bintang, “sorry, I am just trying to practice my Bahasa and I think it is failed.Or can you help me to represent my order in Bahasa?”

Matanya hijau cerah dengan logat Prancis yang kental. Tidak butuh lama untuk Bintang menyadari siapa yang ada di depannya saat ini, pikirannya membawa jauh ke 16 tahun lalu, doanya tanpa tujuh bunga di bawah bantalnya, Bintang tidak ingin berbasa – basi lagi.

‘Kamu pernah datang ke Spånga Kyrka beberapa tahun lalu?’ menggunakan Bahasa Inggris adalah jembatan universal untuk memulai percakapan ini.

Oh no..you are that…miniatur angel..’ Astra tidak dapat berkata apa – apa, miniatur malaikat yang terlihat dari kejauhan 16 tahun lalu semudah ini ada di hadapannya, dan heran menjadi satu karena begitu mudahnya mengingat langsung sosok ini tanpa harus merecall memorinya.

Baz, keduanya mengenalkan diri dengan nama yang sama.

‘Karena nama saya Bintang Alzbeta Zdenka, teman sekolah saya dari SMP senang memanggil dengan inisial, BAZ’

‘Dan nama saya adalah Beuvais Astra Zein, teman sekolah saya dari TK memanggil saya dengan BAZ karena Astra terdengar asing di kuping orang Perancis sana’

Dan 1 Agustus itu, adalah harinya dua Baz, dua orang berkewarganegaraan asing keturunan Indonesia yang tengah berlibur ke Indonesia namun dengan harapan yang masih tertanam di masing – masing hatinya.

***

Jakarta, 3 September 2016

Paket yang dikirim dari pos internasional sampai di rumahku hari itu. Saat kubuka, ada berita indah dari negeri jauh sana. Kertasnya cantik, mereka membuatnya seperti undangan di Indonesia.

BAZ

&

BAZ

Aku ingat saat Baz – maksudku Bintang dengan semangat menceritakan pangeran kecilnya setiap saat, seakan – akan ada cerita baru mengenai pangerannya, padahal itu semua adalah recall kenangannya saat masih kecil dahulu.

Aku yakin, harapan yang Baz – ah maksudku Bintang –  bawa dari kecil dan diceritakan terus menerus dengan keyakinan yang kuat, membuat dia akhirnya sebahagia ini. Enam belas tahun menunggu, saat Bintang lupa menceritakan, aku juga tidak bosan mengingatkan, karena di titik itu aku melihat Bintang yang sangat kuat energinya.

Ah Bintang, aku akan datang ke pernikahanmu. Pasti.

 

 

 

 

 

Ajeng

Jakarta

 

 

Je m’ennuie = saya bosan, dalam bahasa Perancis

Why Solo Traveling Makes Me Feel even Grateful with My Parents

My train arrived late at the Cirebon Station, it was 01:30 a.m late night and i was  alone ~as usual~

I’ve visited Cirebon 3 years ago for work purpose and I had to recall the navigation to reach my hotel  because everything looks different with Night Vision Mode. I stepped downstairs towards the Exit route and this thought came up..

***

I remember, it was 5 years ago, my grandmother’s sister had passed away. I was at the office, my parents couldn’t go to my hometown in Wonosobo, Central Java, so I decided to go.

I purchased the bus ticket and didn’t bring anything with me (even  underwear!).I experienced my first travel to my own hometown within 12 hours.

Was it my first time traveling alone intracity? Well, yes. I told my parents I left after I purchased bus ticket. But maybe,  I’ve ever sneakpeaked to go somewhere not-so-far away when I was a college student.

This traveling experience lead to many others afterwards, right ?

But it was not as simple as that. My Mom received few complaints from my aunties because she let me traveled alone to Wonosobo. My Mom said to me, “don’t be too brave. Your aunties warned you.”

 

***

My Dad sid no to me many times, especially when I wanted to hike mountain or join with the adventure community. I knew why, but I kept trying and act like a stubborn bitch. All I wanted was a “YES” from my Dad, without any effort to change anything or to vanish his concern about me.

But I found out someting crucial in 2013,  I found out  why my Dad didn’t let me go but now  he let me that easy. At least, I know how to fullfil my trust to my Dad.

  1. Torturing my ambition over my needs

I was a college student with tons of activities. I mean I grabbed all of activities outside study – both organization and even committee – and put my responsibility as a student behind.  How can my parents trust me with what I did before?

 

  1. Proof the – wrong but right- thing they did for me

They were right – really. Who wants to give their kids permission and flexible “YES” if their kids never prouved anything to them? I was not really smart in campus with so – so grades. Letting me travel somewhere only made my parents walked on  the eggshells, soon or late it will break.

Within few years I proved them, obey the curfew, “NO” means “NO” and “YES BUT..” means I need to strengthen the reason and give a strong reason why every journey I visit will be safe and organized , also “YES” means “PLEASE KEEP ME UPDATED YOU’RE STILL MY CHILD” LOL!

 

  1. Financially independent

I can’t travel to every destinations or countries but kept begging money from my parent. I worked, I earned money, I could save money and go. I needed to highlight this concern too.

 

  1. Well organized – don’t force yourself to do things that you aren’t capable to do… yet

After I sent my itinerary in my Dad’s mail for my Solo Eurotrip, I stayed in Netherlands, I put Croatia as my destination. But I saw from the Embassy that Croatia wasn’t a part of Schengen Visa,i had to have a Visa on Arrival. My Dad said no, just explore countries which are part of the Schengen zone. Period. I forced it, I ensure everything would be alright, I read blog and they said we could go to Croatia with my Schengen visa using VOA. He was really mad and said “DON’T”

I agreed with him and I realized why. I was still an amateur during my Euro Trip and again I was alone, no travel insurance at all. Who can I contact with if something happened to me?

I can go to Croatia this year, obey to my own rules above and below this number.

 

  1. Hide force majeure that occured  during you trip, and tell them when you are finally home

Some of readers will have contradiction with what I do, but others may agree with me. Can you imagine if you are more than 11.000 kms away from home and something happened in scale 2 out of 10, but when you tell your parents, they’ll translate it into scale 8 of 10. They are still our parents, they have right to feel over-worried with us. When you experienced bad things during travel,  you need to filter which one you need to tell directly or just hold and tell them the story when you’re home.

I arrived 5 minutes late at the Budapest terminal, it was supposed to bring me to Wina terminal. But i couldn’t make it, so i decided to use BlaBlacar instead.

My Blablacar driver didn’t show up and I waited him for 4 hours in Amsterdam Zuid only because he didn’t understand English. I should arrive in Paris a day after with my booking ticket in hands.

I arrived to Hakone Station during midnight because we miscalculated with my sis and we fought a lot with our carrier bag on our back and inclining street to  get our hostel.

 

Do you know the worst part ?

I lost my Eurail Ticket, it costs 450 EUR, no insurance, no refundable. I told my Dad half year after. LEL

 

  1. ….. then you know what is the last thing you need to do. Don’t be spoiled

This is still related to my previous point. You need to be responsible with everything that might be happened and not part of your itinerary. Late train, late airplane, victim of pickpocket.

 

  1. Thankful

I feel blessed and grateful to have them as my parents. I could sense their worries but they never covered it up. Replace with smooth question or advise because I know I don’t like being asked often like that. But everything has changed, I only have my Dad now and I need to keep him updated everyday. He only asked once per day, not much, it is not difficult request from you parents. But sometime you forget and make it as your least priority. Yes?

 

 

I’ve been traveling to more than 20 countries and several cities in Indonesia. Most of them are solo travel. But I realized the big responsibility is not when I travel alone, but when I bring my sister with me. How can I ensure to my parents she- when with me –  will be safe and sound and  keep her safe ? I never left her even when we fought a lot.

So, if you think it is hard to get your parent’s permission to travel together with your friend.. or even alone, kindly see my post here. Hope it helps.

It is not always right tho, but indeed  you need to change something in front of you parents, when you have WILL, but they say NAH!

 

 

 

 

 

Anila Tavisha,

16 Jan 2017, 09:31 UTC+1

Office

Why Solo Traveling Makes Me Feel even Grateful with My Parents

whatsapp-image-2017-01-18-at-12-15-43-pm

My train arrived late in Cirebon Station, it was 01:30 a.m late night and alone ~as usual~

I’ve visited Cirebon 3 years ago for work purpose and I need to recall the navigation to reach my hotel  because everything looks different with Night Vision Mode. I stepped downstairs towards Exit route and this thought came up..

***

I remember, it was 5 years ago, my sister of my grandmother had passed away. I was at the office, my parents couldn’t go to my hometown in Wonosobo, Central Java, then I decided to go.

Purchased the bus ticket with no stuff I bring (even for underwear!) then I’ve experienced my first travel to my own hometown within 12 hours.

Was it my first time to travel alone intracity? Well, yes. I told my parents I left after I purchased bus ticket. But maybe,  I’ve ever sneakpeak to go somewhere in not-so-far distance when I was student college.

It was a small step to go to the big step for experience other destinations, right?

But it was not simple as that. My Mom received few complaints for my aunties because she let me traveled alone to Wonosobo. My Mom said to me, “don’t be too brave. Your aunties warned you.”

whatsapp-image-2017-01-18-at-12-12-35-pm

It took several years to grow their trust

***

I’ve rejected by my Dad many times, especially when I wanted to hike mountain or join with adventure community. I knew why, but I kept trying and act like a stubborn bitch. All I want was “YES” word for my Dad, without many effort to change anything or to vanish his concern about me.

But I know something more crucial which I just found it in 2013.  I found why my Dad didn’t let me but now  he let me that easy. At least, I know how to fullfil my trust to my Dad.

  1. Torturing my ambition over my needs

I was student college with tons of activities. I mean I grabbed all of activities outside study – both organization and even committee – and put my responsibility as a student behind.  How can I give trust with my parents with what I did before?

 

  1. Proof the – wrong but right- thing they did for me

They were right – really. Who wants to give their kids permission and flexible “YES” if their kids never proof anything for them? I was not really smart in campus with so – so grade. Letting me travel to somewhere only made my parents walked on  the eggshells, soon or late it will break.

Within few years I prove them, obey the curfew, “NO” means “NO” and “YES BUT..” means I need to strengthen the reason and give strong reason that every journey I visit will be safe and organized , also “YES” means “PLEASE KEEP ME UPDATED YOU’RE STILL MY CHILD” LOL!

Jpeg

Emotionally crying in Schonbrunn Palace 

  1. Financially independent

I can’t travel to every destinations or countries but keep begging money from my parent. I work, I earn money, I can save money and go. I need to highlight this concern too.

 

  1. Organized well – don’t force things that you aren’t capable with… yet

After I sent my itinerary to my Dad’s mail to go Solo Eurotrip when I stayed in Netherlands, I put Croatia as my destination. But what I saw from Embassy that Croatia isn’t part of Schengen Visa, you need to have Visa on Arrival. My Dad said no, just explore countries which still part of Schengen. Period. I forced it, I ensure everything would be alright, I read blog and they said we could go to Croatia with my Schengen visa using VOA. He was really mad and said “DON’T”

I agreed with him and I realized why. I still an amateur during Euro Trip and again I was alone, no travel insurance at all. Who can I contact with if something happen with me?

I can go to Croatia this year, obey my own rules above and below this number.

 

  1. Hide force majeure happened during you trip, told them when you are finally home

Some of readers will have contradiction with what I do, but others may be agreed with me. Can you imagine if you are more than 11.000 kms from home and something happened in scale 2 out of 10, but when you tell you parents, they’ll translate it into scale 8 of 10. They are still our parents, they have right to feel over-worried with us. When you experienced bad things during travel,  you need to filter which one you need to tell directly or just hold and tell the story when you’re home.

I arrived late when bus from Budapest terminal that should bring me to Wina left only 5 minutes after I left.

My Blablacar driver didn’t show up when I waited him for 4 hours in Amsterdam Zuid only because he didn’t understand English, I should arrive in Paris day after with my booking ticket on my hands.

I arrived to Hakone Station on midnight because we miscalculation with my sis and we fought a lot with our carrier bag on our back and inclining street to  get our hostel.

whatsapp-image-2017-01-18-at-12-18-51-pm

“Katanya angkot M16 lewat sini?”

Do you know the worst part happened to me?

I lost my Eurail Ticket, it costs 450 EUR, no insurance, no refundable. I told my Dad half year after.

 

  1. ….. then you know what is the last thing you need to do. Don’t be spoiled

This is still related to my previous point. You need to be responsible with everything that might be happened and not part of your itinerary. Late train, late airplane, victim of pickpocket.

 

  1. Thankful

I feel blessed and grateful to have them as my parents. I could sense their worries but they never covered it up. Replace with smooth question or advise because I know I don’t like being asked often like that. But everything is changed, I only have my Dad and I need to keep him updated everyday. He only asked once per day, not much, it is not difficult request from you parents. But sometime you forget and make it as your least priority. Yes?

whatsapp-image-2017-01-18-at-12-12-35-pm-1

Placing my feet around the world

 

I’ve been traveled to more than 20 countries and several cities in Indonesia. Most of them are solo travel. But I realized big responsibility not when I travel alone, but when I bring my sister travel with me. How can I ensure to my parents she- when with me –  will be safe and sound and I keep her safety and I never left her even when we fought a lot.

So, if you think it is hard to get your parent’s permission to do traveling together with your friend.. or even alone, kindly see my post here. Hope it helps.

It is not always right tho, but indeed  you need to change something in front of you parents, when  you have WILL, but they say NAH!

 

whatsapp-image-2017-01-18-at-12-19-54-pm

 

 

 

 

Anila Tavisha,

16 Jan 2017, 09:31 UTC+1

Office

(Freshly posted on my blog WordPress)

 

 

Happy New Year 2017

Catatan akhir 2016 *itung – itung balikin mood nulis lagi di blog*

selamat-tahun-baru

Create freely from Canva.com

“Ngapain sih ikut – ikutan acara tahun baruan?”
Ini hal yang selalu ditanya oleh orangtua saya. Bertahun – tahun, dari SMP ikut – ikutan teman eksis sampai akhirnya bosan juga minta izin terus dan ada di titik udah-ah-enak-di-rumah-kok.

Salah awalnya alias belum nerima. Namanya anak SMP, SMA, kuliah, maunya kumpul sama teman. Ada gunanya? Ya nggak juga, apalah pemasukkan ngga ada – buat tahun baruan lagi – lagi minta ke orangtua. Sekarang punya malu.

Akhirnya terbiasa juga sampai sekarang, terbiasa diam di rumah saja atau paling tidak produktif di pagi – malam dan kembali ke rumah sebelum tengah malam, karena niat luhur saya untuk menghindari kemacetan.

2016 was tough for us tho, our family.
Saat kembali lagi melihat ke 31 Desember 2015, beruntungnya saya tidak perlu rungsing ngga ada jadwal ngetrip atau pesta ke mana – mana untuk merayakan tahun baru. Wis biyasah…

Every person has their own way to celebrate their new year
Someone out there, staying in mosque or church or oracle whole night to pray the best year comes nice for humankind
Someone out there, watching local movie plays in television and chillin
Someone out there, with their motorcycle or car are going to city center with lovely families and watching fireworks
Someone out there, in his/her bedroom, lights off, don’t give a f**k and still sleep on his/her regular time, 21:00 and wake up early

2016 might be tough for you too
But I am pretty we are on the same path, wish us luck in this new year
So, still, happy new year 2017

Semoga bahagia